ОБИЉЕЖЕН 1. ЈУН

Служењем парастоса код спомен обиљежја на коти Плоче, гдје су 1. јуна 1995. године животе положили три борца Првог батаљона Треће мајевичке бригаде Војске Републике Српске, обиљежена је 27. годишњица од њихове погибије.
У жестокој офанзиви такозване армије Босне и Херцеговине бранећи Мајевицу и заустввљајући продор непријатеља у дубину територије херојски своје животе су дали Гојко Симикић, Звонко Дајевић и Драган Стјепановић – Габеља.
Истог дана на Равном Љештаку, који је веома близу поменуте коте, свој живот у одбрани Мајевице дао је Радислав Ђокић.
Парастос погинулим борцима служили су свештеници Душко Ђурић, парох Мачковачке прве парохије и Спасоја Радовановић, парох Лопарске парохије.
Ристо Радић, предсједник Општинске борачке организације Лопаре је рекао да се породице погинулих, борци и поштоваоци одбрамбено-отаџбинског рата окупљају сваке године на коти Плоче.
Он је истакао да су окупљања у све већем броју, те да га посебно радује што су ту младе генерације од којих очекује да наставе традицију обиљежавања значајних датума одбрамбено-отаџбинског рата.
„Само на овом мјесту погинула су три бораца и четворица су рањена“, навео је Радић.
Претходно су учесници овог окупљања и представници општинске власти положили цвијеће и запалили свијеће код споменика „Јунацима Мајевице“ у Лопарама.