ОБИЉЕЖЕНО ТРИДЕСЕТ ГОДИНА ОД ФОРМИРАЊА ДРУГЕ МАЈЕВИЧКЕ БРИГАДЕ

У Прибоју код Лопара је данас обиљежено тридесет година од формирања Друге мајевичке лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.
Испред споменика погинулим борцима протеклог одбрамбено-отаџбинског рата у Прибоју служен је помен и положено цвијеће.
Пуковник Славко Гужвић, који је био командант ове бригаде 1993. и 1994. године је саопштио новинарима да је бригада формирана из Тузланске колоне 15. маја 1992. године и да је прошла сва бојишта у Републици Српској.
Он је рекао да је ова бригада дала велике жртве и пролила велику количину крви обиљежавајући границе Републике Српске.
„Ово је за нас један тужан дан и један срећан дан, тужан што нема наших бораца што су погинули и оних што су касније умрли, а срећан што се састајемо и на овом скупу евоцирамо успомене и живимо живот у слободи“, нагласио је Гужвић.
Ристо Радић, предсједник Општинске борачке организације Лопаре је навео да је бригада била један од носилаца одбране на подручју Мајевице, те да је имала енормно високе губитке, да је преко 400 бораца ове бригаде погинуло и преко 800 је теже и лакше рањено.
Начелник општине Лопаре Радо Савић је истакао да је Друга мајевичка бригада витешки бранила и одбранила српску нејач на Мајевици и није укаљала војничку част.
Он је изразио дивљене храброшћу, оданошћу и патриотизмом припадника Друге мајевичке бригаде и вјечну захвалност као начелник општине и као Мајевичанин свим борцима који су положили своје животе за слободу Републике Српске.
„Колико је важна Република Српска и колико је она животно битна за српски народ говори податак да су српска села која су ван Републике Српске опустјела, без становништва које је побијено и протјерано, а та судбина би сигурно задесила и ове просторе да није било наше војске и Друге мајевичке бригаде“, закључио је Савић.