19.ЈУНИ-ТРИДЕСЕТ ГОДИНА ОД ЗЛОЧИНА НАД СТАНОВНИШТВОМ БРЕЗЈА

У селу Брезје на Мајевици служен је парастос поводом 30 година од страдања 12 мјештана овог села у протеклом рату.
Парастос су служили протојереј-ставрофор Миленко Стевановић, парох пиперски и протојереј-ставрофор Неђо Зарић, парох тобутски.
Мјештанин Велибор Михајловић је рекао да је село Брезје прије рата имало 74 домаћинства и око 230 становника, а да након рата у селу живи осам домаћинстава, те да се покушава обновити што се може и да се ускоро звршава црква.
Он је навео да је 12 страдалих мјештана у протеклом рату од којих су два припаданика Војске Републике Српске, а осталих 10 су цивили.
„Прије седам година постављена је спомен-плоча испред које се сваке године обиљежавамо дан наших страдалника служењем парастоса“, навео је Михајловић.
Начелник општине Лопаре Радо Савић, који је са сарадницима присуствовао парастосу невино страдалим становницима села Брезје, је рекао да је на данашњи дан 30 година од трагедије која се у догодила у Брезју, када су страдали цивили и када је дошло до заробљавања мјештана који су одведени у логоре у Сребреник и Тузлу.
„Невине жртве не смију бити заборављене, а ове страхоте рата на свим странама су нам свима опомена да градимо боље односе и да чувамо мир. Брезје је мученичко и страдалничко мјесто и сви морамо видјети како и на који начин да ублажимо посљедице ове велике трагедије, која је 19.јуна 1992.године задесила ово српско село”- изјавио је Савић.
Село Брезје је прије рата било дио општине Лопаре, а након потписивања Дејтонског споразума је припало општини Челић у Федерацији БиХ.