ОБИЉЕЖЕН МИТРОВДАН И ГОДИШЊИЦА ФОРМИРАЊА ТРЕЋЕ МАЈЕВИЧКЕ БРИГАДЕ

Служењем литургије и ломљењем славског колача у Храму Покрова Пресвете Богородице, а потом служењем парастоса погинулим борцима Војске Републике Српске испред споменика „Јунацима Мајевице“ у Лопарама је обиљежен Свети Великомученик Димитрије – Митровдан, крсна слава Борачка организација и 29. годишњица од оснивања Треће мајевичке бригада Војске Републике Српске.
„Тешка су времена и тешко ми је без мог сина“, рекла је Госпава Симикић, мајка погинулог борца Гојка Симикића.
Она  је у својој изјави новинарима навела да цијени што борачка организација и локлна заједница поштују сјећање на погинуле борце и помажу борачке категорије.
Предсједник општинске борачке организације Лопаре Ристо Радић је рекао да је дањашни дан и за тугу и за понос, а крсна слава борачке организације и дан Треће мајевичке бригаде су за борце од изузетног значаја.
Он је навео да је Трећа мајевичка бригада је дала огроман допринос стварању Републике Српске и опстанку српског народа на овим просторима, а слава је прилика да се присјетимо погинулих мајевичких јунака из одбрамбено-отаџбинског рата.
„Ово је прилика да се подсјетимо и онога што локална заједница чини за борачку популацију“, рекао је начелник општине Лопаре Радо Савић.
Он је саопштио да општина Лопаре, иако има скроман буџет, показјуе осјетљивост према борачким категоријама у смислу да се њихове потребе бар убалже, ако не могу да се ријеше, а запошљавање дјеце погинулих бораца је приоритет, што би требале узети за примјер и друге локалне заједнице.
Савић је истакао и велику наклоност дијаспоре према борачким категоријама и навео примјер Мирослава Којадиновића, привредника и хуманисте, који је за опремање спомен собе у Лопарама донирао 3 500 КМ.