ОДАТА ПОЧАСТ ХЕРОЈИМА ОДБРАНЕ СРПСКЕ

На брду Пањик изнад Прибоја у општини Лопаре данас је одата почаст херојима одбране Републике Српске – команданту Гарде “Пантери” Бранку Пантелићу, капетану Стевану Лазићу и за 14 припадника ове елитне ратне јединице који су погинули 1992. године.
На мјесту гдје су животе положили припадници Гарде “Пантери” у име Владе Републике Српске говорио је министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић који је истакао значај Гарде и других ратних јединица у протеклом одбрамбено-отаџбинско рату за одбрану огњишта Срба који живе на простору Мајевице.
“Ови људи су животе дали за слободу Републике Српске. Ми Срби у БиХ не желимо ништа друго него слободу, а да бисмо имали слободу треба да имамо државу, јер држава је једина ствар која може да гарантује слободу српском народу на овим просторима”, оцијенио је Ћорић.
Учесник битке на Пањику који је рањен у овим борбама Саво Цвијетиновић, у то вријеме начелник Станице јавне безбједности у Лопарама, каже да је ова битка била пресудна за одбрану мајевичког простора на почетку рата, чиме је спријечено пресијецање путних комуникација и заштићен релеј Столице.
Према његовим ријечима, то је била дуготрајна и крвава битка, али је на линијама које су тада успостављене и данашња граница Републике Српске.
Начелник Лопара Радо Савић рекао је на скупу да је херојска одбрана Прибоја одредила будући ток ратних догађања на мајевичком подручју и да је обавеза локалне заједнице да његује сјећање на ове важне догађаје, подржава рад општинске Борачке организације и да се свакодневно бори за што бољи живот грађана, укључујући и борачку популацију.
“Потрудили смо се да у Лопарама запослимо сву дјецу погинулих бораца која су завршила факултет, стипендирамо студенте и ученике из породица борачке популације и заједно са Владом Републике Српске учествовали смо у изградњи стамбених јединица за борачке категорије”, рекао је Савић новинарима.
Према његовим ријечима, тренутно се граде још двије куће, једна за ратног војног инвалида и друга за демобилисаног борца.
Сјећање на саборце организовало је Удружење ветерана Гарда “Пантери”, а предсједник овог удружења Петар Цвијетиновић је у изјави новинарима истакао да је битка за Пањик једна од најзначајнијих битака за одбрану српског народа у протеклом рату.
Испред спомен-обиљежја на мјесту погибије припадника Гарде “Пантери” служен је парастос и положено цвијеће.