СЛАВА ХРАМА И ПАРАСТОС У ПЕЉАВАМА

Српска православна црква и њени вјерници обиљежавају празник свете великомученице Марине.
Огњена Марија, како у народу зову ову светицу је слава храма у Пељавама код Лопара.
У цркви свете великомученице Марине служена је литургија, потом, испред обновљеног споменика који се налази у црквеној порти, и парастос погинулим борцима из Пељава у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.
„Споменик погинулим борцима, који је подигнут прије скоро двије деценије, је због зуба времена, претрпио извјесна оштећења“, изјавио је начелник општине Лопаре, који са својим сарадницима био присутан у Пељавама.
Он је рекао да је због тих оштећења извршена замјена мермерних облога, као и други потребни радови, за шта је Општинска борачка организација Лопаре издвојила 5.000 КМ.
„Објекте, а поготово споменике погинулим борцима, који су подизани на територији наше локалне заједнице, је потребно и одржавати, те је ово један од примјера гдје општина поново улаже како би се продужио вијек трајања споменика“, нагласио је Савић.
Према ријечима протојереј-ставрофора Зорана Илића општина Лопаре је са 3.000 КМ помогла и завршне радове на мокром чвору у Светосавском дому у Пељавама.
Предсједник Општинске борачке организације Лопаре Ристо Радић је у својој изјави новинарима рекао да су Пељаве једно од страдалничких села, општине Лопаре, из којег је 14 бораца уградило своје животе у темеље Републике Српске.