«

»

Jun 02

СЈЕЋАЊЕ НА 1. ЈУН 1995. ГОДИНЕ

Обиљежена је двадесет шеста годишњица од дана погибије бораца Првог батаљона Треће мајевичке бригаде Војске Републике Српске у Лопарама, гдје је код споменика „ Јунацима Мајевице“ положено цвијеће и запаљене свијеће.
Цвијеће су положоли начелник општине Лопаре Радо Савић заједно са представницима Борачке организације Лопаре.
Учесници комеморације су обишли и коту Плоче гдје су 1. јуна 1995. године погинула четири борца Првог батаљона Гојко Симикић, Звонко Дајевић и Драган Стјепановић – Габеља, а истог дана на Равном Љештаку погинуо је Радислав Ђокић.
„Прије 26 година, на данашњи дан, отпочела је жестока офанзива такозване армије Босне и Херцеговине из правца Тузле на јужне дијелове Мајевице и положаје Треће мајевичке бригаде“, рекао је Ристо Радић, предсједник Општинске борачке организације Лопаре.
Радић је додао да су на поменутом дијелу Мајевице погинула тројица бораца, али је било више погинулих и рањених бораца у јеку непријатељске офанзиве на ширем простору Мајевице, а овај правац је био један од главних праваца да се овлада врховима Мајевице у чему непријатељ није успио захваљујући храбрости и пожртвовању српских војника.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>