ПОМЕН МАЈЕВИЧКИМ ЈУНАЦИМА У ЧАСТ СЛАВЕ ОПШТИНЕ

 

Нјегово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије служио је данас на крсну славу општине Лопаре – Ђурђевдан помен за 242 погинула борца Војске Српске са мајевичког краја који су страдали за Републику Српску.
“Они нису ништа отимали, него су бранили оно што српски народ има, зато је њихова жртва велика пред људима и пред Богом и треба на њих да се угледамо”, навео је Фотије и позвао вјернике да се моле за све пострадале Србе, посебно у Републици Српској.

Владика је позвао и представнике државних функција да се боре за Републику Српску да постане мјесто лијепог живота гдје ће цвјетати правда, љубав и заједништво и гдје ће сав народ ићи напријед.

Он је нагласио да су се српски јунаци борили за своју отаџбину, огњишта, за свој народ, културу и вјеру, као и мученици из Балканских ратова и Првог и Другог свјетског рата.

Помену је присуствовао и предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић који је начелнику општине Ради Савићу и становницима Лопара честитао крсну славу са жељом да сваку будућу дочекају у миру, здрављу и напретку.

“Имамо изузетно добру сарадњу са локалном заједницом Лопара, а начелник Савић је показао висок степен одговорности према породицама погинулих бораца и овдје смо готово ријешили проблем ове популације”, рекао је Савчић новинарима.

Он је подсјетио да је општина Лопаре у прошлој години добитник Златне значке БОРС-а за допринос борачкој популацији.

“Борци су створили Републику Српску, а свако изабрано руководство на свим нивоима власти мора да се бори за њен економски просперитет и јачање”, поручио је Савчић.

Генерал Војске Републике Српске Момир Зец, који је био први ратни командант Треће мајевичке бригаде, присуствовао је славским свечаностима општине Лопаре и добитник је Повеље ове мајевичке општине за допринос у очувању Мајевице и стварању Републике Српске.

“Ово је признање свим борцима Треће мајевичке бригаде и народу Мајевице гдје се народ организовао, храбар и одлучан да сачува своју територију и породице”, рекао је Зец новинарима.

Он је подсјетио да је Трећа мајевичка бригада била прва бригада Војске Српске која је одликована Орденом Немањића.

Након помена, положено је цвијеће код Централног спомен-обиљежје погинулим борцима у Лопарама.

Цвијеће су положиле делегације БОРС-а, општине Лопаре, општинских борачких организација Лопара, Угљевика и Бијељине, представници Треће мајевичке бригаде, Гарде “Пантери”, те делегације Полицијске управе Бијељина и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.