СЈЕЋАЊЕ НА САБОРЦЕ КОЈИ СУ УТКАЛИ ЖИВОТЕ У ТЕМЕЉЕ СРПСКЕ


Руководства општине Лопаре и локалне Борачке организације данас је полагањем цвијећа на Централно спомен-обиљежје погинулим борцима Мајевичког краја обиљежило Дан бораца Војске Републике Српске.
Након пријема код начелника општине Лопаре Раде Савића и полагања цвијећа, руководства локалне управе и борачке организације посјетили су спомен-собу у којој се налазе слике 242 погинула борца Војске Републике Српске са подручја општине Лопаре.
Предсједник Борачке организације Лопара Митар Тојић честитао је Дан бораца свим борцима Војске Српске уз подсјећање на све погинуле саборце који су живот уткали у темеље Републике Српске.
“Поносни смо јер је општина Лопаре добитник Златне значке на Форуму бораца Војске Српске који је одржан прошле године. Локална управа је у све активности Борачке организације укључена пуним капацитетом, а огроман допринос дала је при запошљавању дјеце погинулих бораца и ратних војних инвалида”, рекао је Тојић новинарима.
Тојић је подсјетио да су у одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 242 борца Војске Републике Српске из Лопара, док их је 900 рањено.
Начелник општине Лопаре Радо Савић честитао је Дан бораца свим припадницима Војске Републике Српске и најавио још јачу подршку борачкој популацији у овој општини.
“У протеклом периоду урађено је много за борачку категорију друштва – сва дјеца погинулих бораца са високом стручном спремом су запослена, у Општинској управи раде 24 демобилисана борца прве категорије, те пет ратних војних инвалида и шесторо дјеце погинулих бораца одмбрамбено-отаџбинског рата, док је у Центру за културу и информисање свих 10 радника из борачке категорије”, навео је Савић.
Он је додао да се у континуитету води рачуна о овој, како је рекао, најосјетљивијој категорији друштва.
Савић је подсјетио да је изграђена и Спомен-соба погинулим борцима Војске Републике Српске мајевичког краја, као и двије стамбене зграде чију је изградњу помогло Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.
За рад Борачке организације Лопаре на годишњем нову из локалног буџета издваја се 80.000 КМ.