БОРЦИ ОБИЉЕЖИЛИ СЛАВУ И ДАН ТРЕЋЕ МАЈЕВИЧКЕ БРИГАДЕ

Борачка организација општине Лопаре данас је обиљежила крсну славу – Митровдан, служењем парастоса погинулим борцима Војске Републике Српске и полагањем цвијећа на централно спомен-обиљежје, те служењем литургије и ломљењем славског колача у Храму Покрова Пресвете Богородице.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Лопара Ристо Радић подсјетио је да се данас обиљежава и 26 година од оснивања Треће мајевичке бригаде Војске Републике Српске.

“Бригада је бранила српски народ на мајевичком ратишту и била је једна је од најбројнијих у Источно-босанском корпусу Војске Републике Српске – имала је шест батаљона. Нажалост, погинула су 182 војника, а рањено је више од 400”, рекао је Радић о бригади.

Радић је подсјетио да је општина Лопаре, на обиљежавању 25 година од оснивања Борачке организације Републике Српске, добила златну значку за допринос борачкој популацији.

Начелник општине Лопаре Радо Савић честитао је борцима крсну славу и Дан оснивања Треће мајевичке бригаде Војске Републике Српске, уз напомену да локална управа подржава рад Борачке организације, што ће чинити и у наредном периоду.

“Златна значка коју смо добили на овогодишњем Форуму бораца обавезује нас и подстиче да улажемо више напора и још снажније у наредном периоду дајемо подршку Борачкој организацији, али и борачкој популацији уопште”, рекао је Савић новинарима.

У протеклом одбрамбено-отаџбинском рату у Лопарама су погинула 242 борца, а 813 их је рањено.