Освећење споменика и парастос у Пукишу

У Пукишу је 24. новембра 2015. године освећен споменик мјештанима Пукиша страдалим у Другом свјетском рату и одржан парастос свим жртвама Другог свјетског и одбрамбено-отаџбинског рата. Новоизграђени споменик за пострадале мјештане Пукиша у Другом свјетском рату налази се одмах поред споменика подигнутог за 104 мучки убијена цивила – мјештана села Миросавци који су убијени 26. новембра 1941. године од стране усташа. Осим споменика мучки пострадалим Миросавчанима, новог споменика за страдале Пукишане Другог свјетског рата и споменика за одбрамбено отаџбински рат, прије пар година изграђена је и спомен – црква посвећена Светом Сисоју као спомен на 104 мучки убијена цивила међу којим је било и доста дјеце и од годину дана и стараца у којој се налази и прелијепа фреска са 104 лика настрадалих мјешатана Миросаваца.
Протојереј – ставрофор Славко Максимовић је један од иницијатора и најзаслужнији за изградњу и спомен – цркве, а и обиљежавања овог мјеста страдања цивилног становништва у Другом свјетском рату.
Начелник општине Лопаре, др Радо Савић истиче да је ово мјесто на коме су страдале жртве фашизма јер је НДХ била фашистичка творевина, а побијени мјештани цивили Пукиша и Миросаваца невине жртве. „На овом мјесту се увијек требамо окупљати и истицати антифашистичку борбу српског народа и не смијемо дозволити да овај стравичан злочин падне у заборав“, додао је Савић.
Парастосу је присуствовало око 150 ученика завршних разреда ОШ „Свети Сава“ Лопаре.