Борачка организација општине Лопаре прославила Митровдан

У оквиру обиљежавања 23. годишњице од формирања 3. Мајевичке бригаде и Крсне славе Борачке организације Републике Српске у Центру за културу у Лопарама уочи Митровдана одржана је свечана академија. На Митровдан испред централног спомен обиљежја погинулим борцима од 1992. до 1995. године служен је парастос, положено цвијеће и упаљене свијеће у знак сјећања на 242 погинула борца са подручја Лопара.
Говорећи о ратном путу 3. Мајевичке бригаде један од ратних команданата пуковник Миливоје Гарић је истако значајну улогу 3. Мајевичке бригаде у одбрани Мајевице и цијеле Републике Српске. Он је нагласио да је ова бригада одликована орденом Немањића. „У току рата спријечили смо многобројнији тзв. 2. Тузлански корпус Армије БиХ да заузме овај простор. Нажалост, више од 240 бораца 3. Мајевичке бригаде дало је своје животе, а око хиљаду је рањено. Та жртва мора да се цијени и не смије да се заборави“, истакaо је Гарић.
Предсједник предсједништва Борачке организације Лопаре Ристо Радић је указао на лош материјални положај демобилисаних бораца, РВИ и затражио од свих надлежних институција побољшање положаја и већа права, више пажње и поштовања државе за оне који су стварали Републику Српску. „Општина Лопаре из буџета издваја одређена средства за рад Борачке организације Лопаре, са ресорним министарством учествовала је у изградњи двије стамбене зграде за породице из ових категорија и стипендира студенте из породица погинулих бораца и РВИ“, рекао је начелник општине Лопаре, др Радо Савић.