НА ПАЊИКУ ОБИЉЕЖЕНА 31 ГОДИНА ОД ОДБРАНЕ МАЈЕВИЦЕ

На Пањику изнад Прибоја данас је обиљежена 31 година од одбране Мајевице у Одбрамбено-отаџбинском рату и погибије 16 бораца Гарде “Пантери” међу којима је био и командант Гарде пуковник Бранко Пантелић Пантер.
Тим поводом код спомен-обиљежја служен је парастос погинулим борцима и положени вијенци. Обиљежавање ових догађаја организовали су Удружење ветерана “Гарда Пантери” и Борачка организација из Лопара.
У офанзиви муслиманских снага из Теочака на Прибој и Мајевицу у септембру 1992. године осим команданта Гарде “Пантери” погинули су и капетан Стеван Лазић, те још 14 припадника ове јединице.
Ово је била кључна битка у одбрани Мајевице и у њој су јединице Војске Републике Српске, предвођене Гардом “Пантери” успоставиле линију одбране која није помјерена до краја Одбрамбено-отаџбинског рата.
Битка је почела само један дан након операције ослобађања становништва Смолуће из непријатељског окружења.
Начелник општине Лопаре Радо Савић упутио је позив да сви у Српској дјелују сложно када је у питању све што је у вези са борачком популацијом, Републиком Српском и њеном будућношћу.
“Република Српска је граница преко које не можемо ићи нити прећи ни у лудим примислима, а камоли неким дјелима”, поручио је Савић у обраћању окупљенима.
Он је навео да Републику Српску сви воле, али највише је цијене и поштују они који су крварили за њу и изразио наду да ће свијест о томе да продре до сваког Србина у Српској.
“Сабрани смо овдје да одамо пошту људима који су дали животе за Републику Српску и драго ми је да смо сви заједно, без обзира на неке политичке приче, партије, уједињени смо око овога и морамо бити уједињени око Републике Српске, због наше будућности и будућности генерација које долазе”, навео је Савић.
Он је додао да Општинска управа Лопаре у том правцу има одличну сарадњу са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите, Борачком организацијом Српске и свим другим организацијама које брину о борачкој популацији и тековинама Одбрамбено-отаџбинског рата, а тако ће бити и убудуће.
Према његовим ријечима, важно је да се обиљеже сва мјеста из прошлости која су била битна за одбрану Мајевице и Републике Српске и да се о томе говори, због чега је најавио подршку и израду монографије о одбрани Мајевице.
“Потребно је да истина буде у књигама и документима који ће сутра бити релевантни, јер нестаће живих свједока”, навео је Савић.
Предсједник Удружења Гарда “Пантери” Петар Цвјетиновић најавио је израду монографије о одбрани Мајевице и истакао да су у пресудним биткама учествовале бројне јединице Војске Републике Српске.
Посљедњи командант бригаде Гарда “Пантери” мајор Љубиша Лазић рекао је новинарима да има симболике у томе да је ова јединица на празник Велике Госпојине учествовала у ослобађању Смолуће, а на Малу Госпојину у одбрани Мајевице.
Предсједник Општинске борачке организације у Лопарама Ристо Радић подсјетио је да је на данашњи дан 1992. године такозвана Армија БиХ извршила општи напад на српска села на Мајевици и изашла на комуникациују Тузла – Бијељина, а у противнападу српске војске непријатељ је враћен на полазни положај.
Он је најавио да ће споменички простор на Пањику бити уређен као излетиште, са намјером да се ту окупљају млади људи и напајају патриотизмом.