СЛУЖЕН ПАРАСТОС МЈЕШТАНИМА СЕЛА БРЕЗЈЕ КОЈИ СУ ПОГИНУЛИ ПРИЈЕ 31 ГОДИНУ

У повратничком селу Брезје, данас је служен парастос за 12 мјештана овог села који су страдали у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.
Предсједник Општинске борачке организације Ристо Радић каже да је прије тридесет и једну годину од стране муслиманско-хрватских снага извршен напад на село Брезје које није било брањено.
“Том приликом је погинуло 12 мјештана, од чега два припадника војске који су дошли овдје да обиђу своје породице и нису били наоружани, 35 људи је одведено у заробљеништво”, рекао је Радић.
Он је истакао да се може рећи, имајући у виду околности у којима се све догађало, да је село Брезје једно од најстрадалнијих мајевичких православних села.
Мјештанин Добривоје Михајловић је рекао да су у нападу, који се десио 19. јуна 1992. године, погинула 2 војника и 10 цивила.
“У селу је саграђена црква у којој се изводе завршни унутрашњи радови, а ускоро ће отпочети фрескописање олтара”, навео је Михајловић.
Вијенце и цвијеће су положили породице погинулих жртава, представници Општинске борачке организације Лопаре, предсједник Скупштине општине Лопаре Миленко Ристић и делегат из реда српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Желимир Нешковић.
Брезје је прије рата бројало 74 домаћинства и око 230 становника и било је у саставу општине Лопаре, а након потписивања Дејтонског споразума припало је општини Челић у Федерацији БиХ.