ОТКРИВЕНА СПОМЕН ОБИЉЕЖЈА ЗА СТРАДАЛЕ МЈЕШТАНЕ КОРЕТАША У ПРОТЕКЛИМ РАТОВИМА

У селу Кореташи, општина Лопаре, откривен је споменик погинулим мјештанима у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату и спомен плоча пострадалим у Другом свјетском рату.
Представник грађевинског одбора Милутин Тешановић је истакао да је сплет околности довео до тога да се временски поклопи откривање споменика и спомен-плоче за жртве у протеклим ратовима из ове мјесне заједнице.
Он је навео да је приликом израде Монографије Кореташа дошао до низа сазнања о страдању мјештана у Другом свјетском рату, те да је то довело до прикупљања чињеница о злочинима усташа које људски ум тешко може да замисли.
„Из тих сазнања је покренуту акција за постављање спомен плоче и ми смо скупили средства за њену израду“, рекао је Тешановић.
Предсједник општинске борачке организације Лопаре Ристо Радић је рекао да се откривањем споменика у Кореташима заокружује изградња споменика у свим мјесним заједницама општине Лопаре.
„Једна од основних обавеза борачке организације је његовање традиција и гајење успомене на погинуле саборце и ми ћемо наставити ту активност“, саопштио је Радић.
„Ова спомен обиљежја требају да опомињу наш народ на ужасе рата и да као друштво размишљамо о томе и о онима који су створили Републику Српску, а жртве су залог њеног постојања“, рекао је начелник општине Лопаре Радо Савић.
Цвијеће и вијенце на спомен обиљежја су положили чланови породица жртава, мјештани, саборци, представници регионалних борачких удружења, општинске борачке организације Лопаре, општине Лопаре и појединци.