СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА 104 МИРОСАВАЧКА МУЧЕНИКА

На празник Светог Стефана Дечанског – Мратиндан у Спомен-цркви у Пукишу код Лопара, која је посвећена Светом Сисоју, као спомен на 104 Миросавачка мученика, служена је литургија.
Литургију је предводио протојереј-ставрофор Стево Јовић уз саслужење протојереј-ставрофора Драгана Јездића, јереја Бојана Крстановића и надлежног свештеника јереја Бранка Ерића.
Потом је у оближњем Меморијалном центру „Стара вода“ у Пукишу служен парастос код споменика за 104 жртве из села Миросавци, које су усташе на звјерски начин ликвидирале 26. новембра 1941. године.
Међу жртвама је било највише дјеце и младића, а најмлађа жртва је била беба од 6 мјесеци.
Парастоси су служени и свим погинулим борцима Другог свјетског и Одбрамбено-отаџбинског рата из села Пукиш.
„26. Новембра 1941. године погубљене су и затрвене читаве фамилије из Миросаваца “, рекао је протојереј-ставрофор Стево Јовић.
Он је као примјер навео фамилију Јовановић из које је страдало преко 60 чланова, те истакао да има још много сличних стратишта на Мајевици, која се не смију заборавити.
„Наша је дужност и обавеза да се сјећамо невино пострадалих свих жртава из нашег народа и то ћемо увијек чинити“, рекао је начелник општине Лопаре Радо Савић.
Он је казао да треба поштовати и жртве других народа, уз заједничку изградњу мира и будућности у којој се неће поновити сличне ситуације.
Свети Стефан Дечански је преслава цркве у Пукишу.
У њеној куполи је осликана и фреска са ликовима који симболизују 104 Миросавачка мученика.