У ПРИБОЈУ ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ХЕРОЈИМА ОДБРАНЕ

У Прибоју код Лопара данас је свечано откривен и освештан споменик на којем су уклесана имена 16 бораца Специјалне бригаде “Гарда Пантери” који су погинули у одбрани овог краја и Републике Српске.Споменик је подигнут у засеоку Пањик, на мјесту гдје је погинуо командант “Гарде Пантери”, потпуковник Бранко Пантелић Пантер.
Предсједник Општинске борачке организације Лопаре Ристо Радић рекао је да су српски јунаци погинули у акцији враћања територије од 4. до 24. септембра 1992. године, након што је такозвана Армија БиХ претходно са вјековних огњишта протјерала цјелокупно српско становништво на овом подручју.
Он је додао да су на данашњи дан прије 25 година вођене најжешће борбе и да је у противнападу снага Војске Републике Српске враћена српска територија.
Радић је у обраћању окупљенима подсјетио да је након погибије Пантелића командовање “Пантерима” преузео Љубиша Савић Маузер.
“У овој војној операцији знатан допринос дали су припадници мајевичких и семберских бригада. Акција је успјешно завршена, али је, нажалост, плаћена висока цијена, јер је погинуло 14 припадника `Гарде Пантери`, двојица истакнутих старјешина Гарде, а значајне губитке имале су и друге јединице Војске Републике Српске”, рекао је Радић.
Он је закључио да је народ мајевичког краја подизањем споменика исказао захвалност погинулим српским херојима.
Начелник општине Лопаре Радо Савић истакао је да погинули борци и њихова жртва никада не смију бити заборављени и да приоритет у друштву морају бити породице погинулих.
“Општина Лопаре помаже све борачке категорије, а у наредних годину дана планирамо да у општинској администрацији запослимо троје дјеце из породица погинулих бораца”, најавио је Савић.
Он је увјерен да ће трагични догађаји из прошлости подстаћи српски народ да буде снажнији и мудрији, те да у будућности доноси што боље одлуке.
Скупу се обратио и ветеран “Гарде Пантери” Љубиша Лазић, подсјетивши да је на данашњи дан 1992. године на подручју Прибоја погинуло седам припадника Гарде, у једној од најодлучнијих борби за одбрану овог краја. Инфраструктуру за споменик финансирала је Општина Лопаре, споменик је донација каменоресца из Бијељине Драге Мирковића, а земљу на којој је подигнуто ово обиљежје поклонио је мјештанин Славко Ђукановић.